Δημοπρατήριο αγροδίκτυο

Το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων "ΑΓΡΟΔΙΚΤΥΟ" σας καλοσωρίζει στον ιστότοπο www.agrodiktyo.blogspot.com. Εδώ, μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για τις τιμές δημοπρασίας των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και όλα τα νέα που αφορούν στη λειτουργία του Δημοπρατηρίου, τους παραγωγούς και στην αγροτική οικονομία της περιοχής μας.

ΓΡΑ ΛΥΓΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
διεύθυνση αλληλογραφίας: Τ.Θ: 63 Τ.Κ: 72 200
επικοινωνία: agrodiktio@gmail.com
τηλέφωνο: 28420 20225
φαξ: 28420 89381






8/12/12

ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ



 
Τι είναι η «Ορθή Γεωργική Πρακτική»

Η ορθή γεωργική πρακτική είναι ένα σύστημα καλλιέργειας κηπευτικών, ιδιαίτερα σημαντικό στον τομέα της γεωργίας με σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. 
Αναλυτικότερα: στηρίζεται στα πλεονεκτήματα που παρέχει η ορθολογική χρήση τόσο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο αγρόκτημα και αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους του περιβάλλοντος με στόχο την παραγωγή, διαχείριση και διάθεση ποιοτικών προϊόντων που εξυπηρετούν τις νέες απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών, δημιουργώντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Συμβατική καλλιέργεια και ορθή γεωργική πρακτική
Σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες, οι καλλιεργητές-παραγωγοί της «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής» είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σχολαστικοί σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Η Ορθή Γεωργική Πρακτική υιοθετεί πρακτικές παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και επιδιώκει τη μείωση των φυσικών, χημικών και μικροβιολογικών κινδύνων.




Ιχνηλασιμότητα.
Με τον όρο «ιχνηλασιμότητα» εννοούμε τη σήμανση και την κωδικοποίηση του προϊόντος, έτσι ώστε να αναγνωρίζει κάποιος το όνομα του παραγωγού και την τοποθεσία του αγροτεμαχίου από όπου το προϊόν προήλθε. Η ιχνηλασιμότητα ελαχιστοποιεί τους ενδοιασμούς του καταναλωτή ως προς τις μεθόδους παραγωγής και την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνει, ενώ αυξάνει συγχρόνως την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία που τα διαθέτει.

Λιπάσματα και ορθολογική χρήση
Η ποσότητα  και ο χρόνος εφαρμογής των λιπασμάτων καθορίζονται με βάση τις ανάγκες του φυτού και το στάδιο ανάπτυξής του. Σημαντικό ρόλο λαμβάνουν οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, η σύσταση του εδάφους και φυσικά ο τρόπος λίπανσης.
Αζωτούχα λιπάσματα, δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων για να αποφεύγεται η επιφανειακή απορροή η οποία μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των επιφανειακών αλλά και των υπόγειων νερών με νιτρικά.
Οι αποθηκευτικοί χώροι των λιπασμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος όμβριων υδάτων και να βρίσκονται σε απόσταση από επιφανειακά νερά, όπως λίμνες, ποταμούς, δεξαμενές κλπ.
Σημαντικό είναι τα λιπάσματα να τοποθετούνται σε ασφαλείς συσκευασίες, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα και να μειώνεται ο κίνδυνος διαρροής τους στο περιβάλλον.

Γενικότερα τα προϊόντα ορθής γεωργικής πρακτικής σε αντίθεση με αυτά της συμβατικής γεωργίας, είναι ποιοτικότερα, εμπορικότερα και φυσικά ασφαλέστερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου